Pumbo

 

Symbolen Van Het Leven

Hoe kun je iemand, die rouwt om het verlies van een geliefde, troosten?

De prehistorische traditie van het geven van bloemen, die uitgroeide tot de middeleeuwen en waar de Victorianen een aantal regels voor hebben ontwikkeld, vindt tegenwoordig nog steeds plaats. De soort bloem en de kleur die we kiezen om iemand te geven, drukt de emotie uit die we de ontvanger willen laten voelen. De bloemen worden dikwijls aangeduid als de symbolen van het leven. Net als in het proces van het leven, groeit een bloem uit tot volle bloei en verwelkt dan en sterft. Bloemen zijn een prachtig middel om liefde, medeleven en respect uit te drukken. Ze worden gegeven als teken van steun en het delen van de last van verdriet.

Op 17 juli 2014 begonnen honderden mensen over de hele wereld te rouwen om de verloren levens van hun geliefden die op de internationale passagiersvlucht van Malaysian Airlines MH17 waren. Die nacht waren over de hele wereld nieuwsberichten gevuld met informatie over de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur, die werd neergeschoten en neer stortte in de buurt van Torez in Donetsk Oblast, Oekraïne.

Omdat ik een zwager heb, die in Kuala Lumpur woont en vaak van en naar Amsterdam reist, ik voelde de paniek die opkomt wanneer iemand denkt dat zijn geliefde betrokken zou kunnen zijn bij zulk een tragedie. Voor mij was het een grote opluchting om te vernemen dat hij veilig was, maar Joris Hentenaar een cameraman voor Nieuwsuur, een Nederlands nieuwsprogramma, die op weg was naar de crash site, kreeg een telefoontje waarin hem werd meegedeeld dat zijn goede vriend kunstenaar Rein Specken en Specken's vriendin twee van de slachtoffers waren.

Tijdens het maken van foto's van de crash site besloot Joris om de verschillende bloemen daar te plukken en ze terug naar Nederland te brengen. Joris nam toen contact op met Bas Meeuws, de prijswinnende Nederlandse fotograaf die individuele bloemen fotografeert en daar dan prachtige foto stillevens van creëert, in de hoop dat hij de zonnebloemen, distels, rozen en wilde bloemen zou willen veranderen in iets dat hen, die ook dierbaren verloren, maar wie 't niet toegestaan was om de rampplek te bezoeken, zou troosten.

Bas heeft ingestemd en werkt sindsdien op vrijwillige basis aan een speciaal stilleven, nu bekend als het Zonnebloemenboeket. Het zal worden gegeven aan de families van de slachtoffers van de crash. Niet alleen zal dit stilleven zijn samengesteld uit de bloemen van de crash, maar dankzij Koninklijke Tichelaar in Makkum, Jan Tichelaar en Matthias Keller is er een symbolische aardewerken vaas gemaakt, waarbij ook grond is gebruikt van de Oekraïense bodem die Joris ook teruggebracht.

Ik zou ook graag mijn oprechte medeleven betuigen aan allen die iemand, die ze dierbaar is, in deze tragedie verloren hebben.

Joris van Zonnebloemen Boeket - "Bijzonder geschreven. Erg mooi. Dank je."

Mariet - "Een geweldig gebaar voor de verdrietige achterblijvers." 

Herma - "Wat een mooi verwoorde en bijzondere blog en wat een mooi en goed initiatief!"