Pumbo

 

Een Kwestie Van Perceptie

Het is een kwestie van perceptie hoe wij iets interpreteren.

Laatst kwam iemand voor het eerst bij mij op bezoek. Toen ze mijn keuken binnenliep zei ze: “ik zie dat jouw keuken is aangepast.”

Omdat mijn keuken geen aangepast aanrecht of trippelstoel heeft, snapte ik niet goed wat zij bedoelde en vroeg haar om een verklaring.

“Jouw keukentafel heeft een poot en is bevestigd aan de muur”, zei ze.

Mijn man en ik hebben die tafel gekozen nadat wij iets dergelijks zagen in de woning van mijn neef. Betekende dit dat zijn keuken aangepast was? Mijn neef heeft geen beperking, dus misschien was zijn keukentafel aangepast voor mij? Zo vaak komen wij toch niet bij elkaar. Als wij bij hem op bezoek gaan neem ik ook geen rolstoel mee, want ik kan het stukje van de auto tot in zijn huis lopen.

Ik was verbaasd. Omdat dezelfde tafel in de woning staat van iemand die in een rolstoel zit, is het een “aanpassing” in plaats van een moderne tafel.

Mijn reactie: “ik vind het gewoon mooi!”


Vind Jij Dit Mooi?

Het duurde tot ik een beeld aan het boetseren was voordat ik eindelijk de consequenties van deze vraag snapte. Ik vroeg iemand of zij mijn werkje mooi vond en haar antwoord was ja. Iemand anders hoorde mijn vraag en kwam kijken. Zij vond het ook mooi, maar gaf goede kritiek over hoe zij dacht het beter kon. “Dat dacht ik ook, maar ik wilde dat niet zeggen want het is haar werkje,” zei de eerste vrouw. Ze hadden allebei gelijk, het was mijn werkje, maar ik had nauwelijks verstand van boetseren en was blij met de opbouwende kritiek.

Dit alles liet me te denken aan hoe heftig deze vraag kan zijn. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen mening over wat zij mooi of niet mooi vindt, dus wat is dan werkelijk mooi? Ik dacht aan het gezegde, “Schoonheid ligt in de ogen van de toeschouwer” en realiseerde me de waarheid ervan. De volgende vraag die ik dan had was: als we creatief bezig zijn met iets, maken we het dan voor ons eigen ogen of voor de ogen van de mensen die het zullen zien?

Wij richten onze woningen in naar ons eigen smaak, maar wij hopen ook dat onze bezoekers zich prettig voelen. Wij kleden ons aan in kleren die we zelf mooi vinden, maar we krijgen een goed gevoel als iemand tegen ons zegt, “Wat heb jij een mooie trui aan.” Is dit niet waarom vrouwen boos worden als hun mannen niet vanuit zichzelf zeggen: “Wat ben je mooi.” Als mannen het niet vanuit zichzelf zeggen, zou ik adviseren het niet te vragen. Jij weet dan toch niet of je een eerlijk antwoord krijgt. Meestal zeggen ze ja om geen ruzie te kregen.

Waarom stellen we überhaupt deze vraag? Maakt het wat uit of anderen het mooi vinden? Ik denk het antwoord ligt in hoe sterk jij in je schoenen staat.

Sandra - "Prachtig geschreven. En het antwoord op de vraag heb je ons ook gegeven "